Mituri despre femei si barbati in societatile patriarhale

Mituri despre femei si barbati:

“Un barbat trebuie sa aduca bani in casa si atat.”
“O femeie trebuie sa faca treaba in casa si sa faca educatie copiilor.”
“Un barbat care plinge e “slab” si mai nou nici femeia nu trebuie sa planga. (pentru ca e tot slaba)”
“O femeie care isi exprima furia este isterica sau nebuna.”
“O femeie care conduce masina, aduce bani in casa si nu isi creste copiii – e o sotie rea si o mama rea”
“Un barbat care nu bea nu e barbat”
“O femeie care bea nu e femeie”
“Toti barbatii inseala si e normal sa fie asa”
“Femeile ar trebui sa stie ca un barbat mai calca strimb si sa il ierte”

“Daca ne iubim partenerul, nu ne simtim atrasi de alte persoane”

(Adevar: ne simtim atrasi de alte persoane – este firesc, insa asta nu inseamna ca trebuie sa punem in practica dorinta.  A ne simti atrasi de alte persoane este in regula insa a pune in act este altceva)

“Daca partenerul/partenera calca strimb e vina celuilalt ca nu a reusit sa tina persoana in cuplu”

(Adevar: deseori e responsabilitatea ambilor, fiecare avand ceva de rezolvat din trecutul lor impreuna si individual)

Despre acceptarea sentimentelor proprii (ale altora) si igiena psihologica:
Social (deseori din cauza dogmelor bisericesti sau din cauza invataturilor stramosilor nostri),  nu suntem incurajati sa exprimam si sa ne acceptam anumite sentimente perfect normale si reale! A simti si a exprima furie, frica, tristete si bucurie este firesc normal si sanatos. Priviti un copil mic: cand i se ia o jucarie din mina plange cu foc, apoi peste 2 minute uita si se joaca cu altceva – avand capacitatea naturala de a rade – adica de a se bucura. Deseori in societatile occidentale – fetita este incurajata sa “faca pe plac” si are permisiunea sa isi exprime tristetea – plansul, insa nu si furia asa cum baiatul este incurajat sa fie “puternic” si are permisiunea sa isi poata exprima furia, insa nu si tristetea – plansul. Astfel asistam la patologii – femei care nu isi exprima furia si intra in depresie, barbati care nu isi exprima tristetea, isi manifesta agresivitatea si intra in depresie. Alteori barbatii ascund teama prin agresivitate (agresivitatea nefiind autentica in context ci doar o incercare de a ascunde un sentiment real). Este nevoie sa invatam sa exprimam sentimentele reale, nu sa le ascundem cu pseudo- manifestari.

Acest articol a fost prima data publicat pe blogul personal.

Advertisements

About Cristiana Levitchi

Specialist in dezvoltare personala, psihoterapie, psihologie clinica, parenting, constelatii sistemice, brainspotting, coaching, nlp, supervizare psihologie clinica, formare Web - www.sensart.ro Bloguri - http://crisalev.wordpress.com, dezvoltare-personala.sensart.ro Articole - cafegradiva.ro/author/cristianaalexandralevitchi Carti personale - www.sensart.ro/despre-iluzii-mituri-amagiri.html Abonare newsletter - www.newsletter.sensart.ro//?p=subscribe&id=1