Despre iubire…

Ce este iubirea? Multe persoane confunda dorinta sexuala, atractia cu iubirea. Multe persoane confunda acel sentiment de “fluturi in stomac” cu iubirea. Multe persoane considera ca daca exista pasiune atunci un cuplu poate supravietui. Multi dintre noi pornim in viata cu diverse idei despre iubire pe care le preluam de la parintii nostri, de la societate. Marile povesti de dragoste infatisate de scriitori si filme sint doar niste mituri in care ne place multora sa credem (“Tristan si Isolde”, “Romeo si Julieta”, “Orfeu si Euridice”). Daca Romeo si Julieta nu aveau interdictia iubirii lor oare ne mai captiva asa de mult povestea lor, care poate se termina in bucatarie cu o Julieta plina de nervi ca Romeo al ei nu o ajuta la curatatul cartofilor….sau cu un Romeo satul de cicalelile consoartei. Multe filme care infatiseaza o relatie intre o femeie si un barbat au un final fericit, de cele mai multe ori cu cei doi care isi pun pirostriile. Dar filmul nu mai arata ce se intimpla dupa nunta, cum reusesc cei doi sa se inteleaga, sa se adapteze unul la nevoile celuilalt, sa negocieze relatia, sa colaboreze.

Si atunci ce este iubirea, daca cele de mai sus nu arata iubirea…?

De multe ori in relatiile persoanelor reale indragostirea de inceput piere dupa 3 ani si uneori persoanele se trezesc in fata unei alteia necunoscute, pe care de fapt nu o cunosti deloc. Indragostirea de inceput “orbeste”, facandu-ne sa nu vedem decat ceea ce dorim noi sa vedem din celalalt, nu pe el insusi asa cum este cu defecte, vulnerabilitati, slabiciuni….

Indragostirea nu ne ajuta sa alegem constient o persoana, ne farmeca, dar ne inseala. Asta nu inseamna ca dupa ce ne dezindragostim nu putem alege constient sa avem o relatie cu acea persoana. Dragostea matura vis a vis de dragostea romantica/pasionala are avantajul ca imbina mult mai multe din domeniile vietii in viata de cuplu. In dragostea de inceput (mai ales cea care incepe prin indragostire) este implicata multa disponibilitate sexuala, ceea ce nu este deloc rau, dar cand aceasta dragoste se estompeaza este necesar sa existe alte valori.

Persoana indragostita de obicei crede ca partenerul “trebuie” sa-i citeasca gandurile. Aceasta este una dintre fantasmele relatiilor, ca si cum partenerul “trebuie” sa ne cunoasca si sa ne citeasca gandurile chiar daca nu-i spunem “pentru ca ne iubeste”. Realitatea este ca partenerul are nevoie sa afle de la noi ce dorim ca sa ne cunoasca si sa ne inteleaga mai bine. O dovada de iubire este sa cerem, sa oferim, sa ascultam sa raspundem, nu sa fim muti asteptand minuni.

Dragostea matura implica teluri de viata comuna, evolutie comuna, participare reciproca, intelepciune, empatie si multe alte ingrediente. Calitatea unei relatii de cuplu se masoara prin domeniile concrete ale vietii in doi (filosofie de viata, organizarea finantelor familiei, timp liber, problemele religioase, prieteni, relatii sexuale, obiective si scopuri importante, sarcini casnice, decizii legate de profesie si cariera). Intr-o relatie de parteneriat este necesar sa fim noi insine impliniti ca persoane pe plan profesional si interior. Nu alegem o relatie ca sa ne salveze de noi insine, ci ca sa crestem odata cu ea. Desigur putem sa ne rezolvam implicit anumite probleme de imagine in cuplu (deoarece ne simtim valorizati de partener), dar daca stima noastra de sine este foarte joasa, cuplul nu poate sa ne-o creasca, ci doar noi insine putem sa ne vindecam. Altfel, fara increderea noastra in noi, nu o sa ne consideram niciodata demni de stima si capabili de a iubi la randu-ne.

Dragostea poate fi cuantificata/concretizata pentru a o intelege mai bine. Ca sa aflam ce inseamna pentru fiecare iubire am putea sa ne intrebam ce este semnificativ pentru noi. Dr Gary Chapman, autorul cartii “Cele cinci limbaje ale iubirii” de Curtea Veche a descoperit ca ar exista moduri de cerere si exprimare a iubirii diferite prin: cuvinte de incurajare, timp acordat, primire de daruri, servicii, mangaiere.

Sa iubim si sa fim iubiti!

Acest articol a fost publicat prima data pe site-ul http://www.sensart.ro

Advertisements

About Cristiana Levitchi

Specialist in dezvoltare personala, psihoterapie, psihologie clinica, parenting, constelatii sistemice, brainspotting, coaching, nlp, supervizare psihologie clinica, formare Web - www.sensart.ro Bloguri - http://crisalev.wordpress.com, dezvoltare-personala.sensart.ro Articole - cafegradiva.ro/author/cristianaalexandralevitchi Carti personale - www.sensart.ro/despre-iluzii-mituri-amagiri.html Abonare newsletter - www.newsletter.sensart.ro//?p=subscribe&id=1